dinsdag 13 januari 2009

Pasta carbonara


Rauwe eieren door de pasta ?!

Pasta Carbonara altijd heerlijk ! Maar voor de variant waarbij het ei rauw op de pasta lag was ik altijd behoorlijk huiverig. Gewapend met een thermometer ga me er toch maar eens aan wagen. De eieren blijken gewoon warm genoeg te worden in de pasta en daardoor te garen waardoor salmonella gevaar geweken is. Het is dus meer het idee van rauwe eieren dan dat je daadwerkelijk rauwe eieren eet, want dat is eigenlijk dus niet zo :)

Recept voor 5 personen:
- 500 gram pasta
- 200 gram rookspek (stukje voorverpakt spek, gewoon te koop in de supermarkt)
- 2 grote uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 3 eieren
- 100 gram Parmigiano reggiano flakes of stukje
- 1 bakje Blue Band finesse
- zout

Bereiden:
1. Breng het water aan de kook met zout en evt. een bouillon blokje of paar gekneuse tenen
knoflook en een takje tijm.
2. Kook de spaghetti beetgaar.
3. Snij het stukje spek in stukjes en bak het spek uit op laag vuur.
4. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier (bewaar spekvet)
5. Fruit de uit en de knoflook op laag vuur tot ze zacht zijn
6. Meng de crème fraîche, kaas, spek en uien met knoflook in de pan en verwarm het geheel tot
de kaas gesmolten is.
7. Doe de eieren in een kom en klop ze los.
8. Giet de pasta af en roer deze zo snel mogelijk door de hete pasta.
Voeg tegelijkertijd meteen de rauwe eieren toe en roer alles goed door.
9. Serveer de pasta carbonara direct. Het is niet de bedoeling dat de eieren helemaal gaar
worden.

Rauwe eieren en salmonella ?!
Om er zeker van de zijn dat de pasta wel salmonella vrij is kan je de temperatuur
meten nadat de eieren zijn toegevoegd. Boven de 65 graden zijn de eieren warm genoeg en
kan je zonder zorgen genieten van deze heerlijke pasta.

Weetjes:
- Doordat de temperatuur na het afgieten van de pasta nog erg hoog is kunnen de eieren gaar worden in de pasta. Dit geeft een smeuïge binding. Wanneer de carbonara saus op het vuur verder gaart ontstaat een rulle structuur in de saus omdat het eiwit in het ei dan te heet wordt en gaat klonteren.
- De aroma's van de ui en knoflook lossen op in het spekvet en geeft het gerecht een heerlijke smaak!

3 opmerkingen:

  1. Ben benieuwd naar het uiteindelijke recept, wil deze zeker nog een keer gaan maken want hij ziet er supergoed uit :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo maak ik hem zelf ook.. heerlijk! Was in eerste insantie ook huiverig voor de "rauwe" eieren, maar na een keer proberen was ik om! Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Salmonella zit niet in de eieren, maar aan de schil. En je moet echt heel veel eieren door je handen laten gaan, zoals in een tehuis, wil je een salmonella besmetting veroorzaken.

    Voor een echte carbonara alleen eidooiers gebruiken of eieren loskloppen, geraspte pecorino en gehakte peterselie door de vers gekookte pasta roeren. Maar absoluut geen room of wat dan ook toevoegen. En alleen krokant gebakken spek en geen ui of knoflook. Italianen gebruiken nooit ui en knoflook tegelijkertijd. Wij hebben de neiging om te veel smaken door elkaar te doen waardoor de specifieke smaak afvlakt.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */