woensdag 18 maart 2009

Humus

Dipsaus uit het Midden-Oosten.

Een dipsaus op basis van kikkererwten, niet alleen erg lekker maar ook nog eens gezond.
Humus is heerlijk met pitabrood, turksbrood en olijven en is ook nog eens erg makkelijk om te maken!

Humus/Hummus/Humoes/Hoemoes; allemaal anders gespeld. Het wordt uitgesproken als 'goe-moes'.





Ingrediënten voor 4-6 personen:
- 1 blik kikkererwten (400 gram)
- 4 eetlepels sesampasta (tahin; verkrijgbaar bij de toko)
- sap van 1 citroen
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 3 eetlepels olijfolie
- peper en zout
- cayennepeper, naar smaak
- 1 eetlepel gehakte peterselie

Benodigdheden:
- Staafmixer of keukenmachine

Bereiden:
1. Laat de kikkererwten goed uitlekken in een vergiet.
2. Pel de teentjes knoflook en doe deze samen met de kikkererwten, citroensap, komijnzaad olijfolie en sesampasta in een kom.
3. Pureer alles tot een mooi smeuïge pasta. Breng de pasta op smaak met peper, zout en cayennepeper.
4. Serveer de humus in een schaaltje, schenk er een scheutje olijfolie over en strooi en wat gehakte peterselie over.

Tips:
- Lekker met net afgebakken pitabroodjes of turksbrood.
- Kan je geen sesampasta / tahin vinden ? Dan kan je het ook gemakkelijk zelf maken.
Rooster 100 gram sesamzaadjes in een koekenpan tot ze bruin kleuren. Doe de geroosterde zaadjes in een kom of keukenmachine met wat arachideolie olie (pinda olie) en mix alles goed. Voeg nu nog wat meer olie toe en een beetje zout toe en mix tot er een gladde pasta ontstaat (ongeveer 2 minuten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */