woensdag 4 maart 2009

Jamie's risotto met asperges, citroen en munt

Risotto; verfrissend anders!

Sommigen zeggen dat hij gehyped, commercieel en overrated is. De Tefal-pannenlijn, blikken tomatenblokjes met zijn naam erop en zijn webshop met online te bestellen brownies zijn dat misschien, maar zijn recepten zijn altijd een succes. Jamie Oliver heeft hier echt weer een briljant risottorecept bedacht!

Er staan al wat heerlijke risottorecepten op deze website, maar deze onderscheidt zich echt van de rest. De combinatie van deze ingrediënten maken het gerecht zo fris en lente-achtig, heerlijk in balans. De smaak is verassend en verfijnd. Serveer het op een speciale gelegenheid in de zomer. Of gewoon, op een miezerige zondag in november, omdat het zo ongelooflijk lekker is!

Ingrediënten voor 5 personen:
- 500 gram risottorijst
- 250 ml martini/vermouth
- 3 uien
- 4-5 stengels bleekselderij
- 3-4 teentjes knoflook
- 2 blokjes kippenbouillon (of groente/tuinkruidenbouillon voor de vegetariërs)
- 200 gram groene aspergetips
- 1 citroen; uitgeperst en schil geraspt
- 150 gram zelfgeraspte Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano of Grana Padano)
- een bakje verse muntblaadjes (á 30 gram)
- een eetlepel boter

Bereiden:
1. Hak de uien, bleekselderij en knoflook fijn. Bak ze 15 minuten op laag vuur met de helft van de boter. De groenten mogen niet bruin worden! Bakken ze aan; voeg extra boter toe.
2. Los de bouillon op in ca 1,5 liter kokend water. Zet dit klaar in een pan.
3. Voeg de risottorijst toe aan het groentemengsel. Bak het 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken.
4. Voeg in één keer alle martini/vermouth toe. Laat verdampen en roer goed.
5. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuw toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
6. Snijd ca. 2-3 cm van de bovenkant van de aspergetips af, en sijd de stengel in kleine stukjes. Voeg deze na 10 minuten toe aan de risotto.
7. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna klaar is (proef om hierachter te komen).
8. Voeg vlak voor het einde de Parmezaanse kaas, gehakte muntblaadjes, citroensap en -rasp en een klontje boter toe.
9. Roer alles goed door elkaar, haal van het vuur en laat nog 5 minuten rusten. Serveer met wat extra parmezaan en wat achtergehouden citroenrasp. Smakelijke voortzetting!

Tips:
- Lekker met een witte vis erbij; denk aan pangasius of tilapiafilet. Deze grill je in een grillpan en breng je op smaak met wat zout, peper en citroensap. Vis of vlees erbij is echter zeker niet noodzakelijk in dit gerecht.

Uit: Kook met Jamie, Jamie Oliver

3 opmerkingen:

  1. Goed recept voor een heerlijke risotto! Asperges moeten behoorlijk klein worden gesneden om een gelijke garing met de toppen te krijgen.

    Geserveerd met Australisch lamsrack, gemarineerd in wat olie met peper en fijngesneden munt. Erg geslaagde combinatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem, dat is ook mijn idee! Lijkt mij een ideaal gerecht voor ons paasdiner zondag a.s.!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, niet lekker.. Geen aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */