zaterdag 14 maart 2009

Zelfgemaakte currypasta: Vindaloo

Curry voor gevorderden?!

Ik ben dol op curry. Ik at ze altijd uit pakjes; de enige pakjes die ik kocht. Toch intrigeerde het zelf maken van een curry mij al tijden. Nu was het dan eindelijk zo ver. Ik liet mij niet afschrikken door het bovenschrift 'Curry voor gevorderden', wat vooral sloeg op de pittigheid van het gerecht. Nee, deze leek mij echt het lekkerst! Vindaloo is de naam van deze curry, die dankzij Portugese kolonisten uit India in Europa is beland. Het mag dan van oorsprong een Indiaas gerecht zijn; in Portugal is het vooral erg populair. Vindaloo betekent 'azijn en knoflook'; dit beschrijft niet zo zeer de smaak van het gerecht, meer de ingredienten. Goed pittig maar niet té. Kost wel even om te maken maar absoluut een aanrader!

Het recept bestaat uit drie delen; de currypasta, de curry zelf en de gele rijst. Het is niet noodzakelijk de gele rijst te maken, maar het voegt zeker iets toe aan het gerecht!

Ingredienten voor een heerlijke curry voor 4 personen:

Ingredienten voor de currypasta:
- 2 tenen knoflook
- 4 cm gemberwortel
- 4 gedroogde chilipepers
- 1 flinke eetlepel kurkuma
- 1/2 theelepel zeezout
- 3 eetlepels (arachide)olie
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 verse chilipepers, met pitjes
- bosje verse koriander

Kruiden om te roosteren:
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 4 kruidnagels
- 2 theelepels korianderzaad
- 2 theelepels venkelzaad
- 1 theelepel komijnzaad

Bereiden currypasta:
1. Pel en schil de koflook en gember.
2. Rooster de 'te roosteren' kruiden zonder olie in een pan op middelhoog vuur tot zij goudbruin zijn
3. Vijzel de geroosterde kruiden tot ze verpulverd zijn. (vijzel, keukenmachine, flavour shaker)
4. Meng de verpulverde kruiden met de rest van de ingredienten en zet de staafmixer erop (of doe in de keukenmachine) tot een gelijkmatige pasta ontstaat. Klaar is je zelfgemaakte currypasta! De korianderblaadjes serveer je los in een bakje.

Ingredienten voor de Vindaloo (4 personen):
- 2 uien, in halve ringen
- 4 tenen knoflook, in stukjes
- 1 verse chilipeper (naar smaak, kan je ook weglaten als je het niet te pittig wil)
- 4 cm gember wortel
- een bosje verse koriander
- 4 tomaten
- 600 gram lamsvlees, kipfilet of varkensvlees (stukjes van 2x2 cm)
- de currypasta van hierboven
- 6 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel honing
- 200g volle yoghurt

Bereiden gele rijst:
1. Bak de ui, knoflook en koriandersteeltjes (hou de blaadjes apart) 10 minuten tot ze zacht goudbruin zijn.
2. Voeg het vlees (in blokjes) en currypasta toe, strooi er wat zout en peper op.
3. Voeg de tomaten, balsamico, honing en ca 300 ml water toe. Roer goed.
4. Zet de deksel op de pan en laat 45 minuten zachtjes pruttelen. Controleer of er nog water bij moet, de curry moet niet te droog zijn, maar ook niet te nat!
5. Na 45 minuten is het klaar. Is het gerecht te nat? Laat dan nog wat vocht verdampen door de deksel van de pan te halen. Serveer de curry met een flinke lepel volle yoghurt.

Ingredienten voor de gele rijst (4 personen):
- 1 citroen (schil geraspt en uitgeperst)
- 3 cm gemberwortel, geraspt
- een klontje boter en wat olijfolie
- een flink volle theelepel kurkuma
- zeezout en zwarte peper uit de molen
- 400 gram basmatirijst

1. Kook de rijst. Wil je het echt perfect, kook deze dan eerst 5 minuten en laat hem daarna 10 minuten stomen in een met aluminiumfolie afgedekt vergiet boven een pan met wat water.
2. Doe wat olie en een klontje boter in de pan of wok.
3. Voeg de citroenschil, gember, kurkuma, peper en zout toe. Sprenkel het citroensap erover en roer tot je een pasta hebt.
4. Voeg de afgegoten en goed uitgelekte rijst toe en roer goed tot de rijst egaal geel is. Klaar is je overheerlijke gele rijst!

Schep de gele rijst op een bord. Schep de curry erop. Doe daarop een flinke eetlepel volle yoghurt en strooi de korianderblaadjes erover. Serveer eventueel met kroepoek.

Tips:
- Drink hierbij witbier!
- Bang dat het te pittig is voor je gasten? Serveer er een citroen in partjes bij; deze kun je over de curry uitpersen om te neutraliseren. Ook een extra schep yoghurt doet wonderen!
- Alle 'te roosteren' kruiden zijn bij de grotere Albert Heijn verkrijgbaar.
- De gele rijst is ook heerlijk bij andere gerechten.
- Kurkuma kleurt alles geel; voor je het weet is alles geel, dus pas een beetje op met dit kruid bij je kleding!

Uit: Kookrevolutie, Jamie Oliver

2 opmerkingen:

  1. mooi gerecht, binnenkort aan de beurt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vindaloo met garnalen en-/of stukjes gebakken witvis (pangasius, tilapia) is zeker het vermelden waard !

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */