zaterdag 13 juni 2009

Zelf ricotta maken

Aan de slag met de kaasdoek!

Zelf ricotta maken is helemaal niet moeilijk, leuk om te doen en ook nog eens erg lekker!

Ingrediënten voor ca. 250 gram ricotta:
- 1 liter volle melk
- 1,5 citroen

Benodigdheden:
- Pan met coating aan de binnenkant (geen metalen pan)
- Houten pollepel
- Vergiet
- Kaasdoek





Bereiden:
1. Verwarm de melk op laag vuur, zorg ervoor dat de melk niet gaat koken.
De temperatuur moet rond de 80 graden blijven.
2. Voeg het citroensap in 1 keer toe en roer het er kort door heen met een pollepel.
Stop vanaf nu met roeren.
3. Laat het mengsel nog ca. 10 minuten op laag vuur staan. Als het goed is gaat het mengsel zich splitsen in vaste (witte bolletjes, wrongel) en vloeibare bestanddelen (doorzichtige vloeistof, wei). Wals af en toe met de pan om te voorkomen dat het aan gaat branden.
4. Als er een heldere vloeistof is ontstaan met witte bolletjes aan de oppervlakte haal je de pan van het vuur en laat je deze nog 5 minuten afkoelen.
5. Bekleed het vergiet met de kaasdoek.
6. Schenk het mengsel voorzichtig in het vergiet met de kaasdoek. Laat de ricotta in ongeveer een uur uitlekken en afkoelen.
7. Schep de ricotta uit de kaasdoek, deze is nu klaar voor gebruik!

Tip:
- In plaats van citroen kan je ook karnemelk gebruiken, gebruik dan 250 ml karnemelk.
- Kaasdoeken zijn goedkoop via internet te koop.

4 opmerkingen:

  1. ik kreeg al zoveel zin om het te gaan proberen.. zelf die ricotta maken...
    ik hou jullie op de hoogte, heb vandaag kaasdoek gekocht... en volle melk...
    .....
    kiep in tutssssss...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He wat leuk. Ik verdraag alleen geitenmelk en daar is geen ricotta in te krijgen. Ik ga nu proberen het zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk joh zelf gemaakte ricotta.
    Ben er meteen mee aan de slag gegaan.
    Ik had geen goede pan maar heb de melk eerst verwarmt en daarna in een kom gedaan en deze warm gehouden met een handdoek en aluminiumfolie dat ging ook.
    Ps hoe komen jullie aan deze instellingen van de blog mij lukt het niet om een mooie site te krijgen de site keuzes van blogger spreken mij niet zo aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk he zelf gemaakte kaas.
    Echter dit is geen ricotta, het lijkt meer op de panir of paneer uit India, je kunt het echter verwerken als ricotta of verse kaas.
    Ricotta wordt gemaakt van de vloeistof die overblijft na het maken van mozarella, die wordt opnieuw verwarmd en de vaste delen die worden eruit gehaald en dan heb je ricotta.
    groet Mien

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */