dinsdag 25 mei 2010

Tonijnpilaf

Kruidige rijst

Snel een makkelijke maaltijd op tafel zetten die bijna niet kan mislukken en toch bijzonder smaakvol is?! Probeer dan eens deze heerlijke tonijnpilaf met courgette, paprika, bosui en rode peper. Succes gegarandeerd want dit gerecht is perfect op smaak door de bouillon en currypasta.

De pilaf is de basis voor dit gerecht en kan je geheel naar eigen smaak aanvullen met overige ingrediënten.
Zo is deze pilaf ook heerlijk met kipfiletblokjes of bijvoorbeeld andere groenten zoals aubergine, prei, tomaat, doperwtjes of wat je maar lekker vind.


Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram basmatirijst
- 3 blikjes tonijn op olijfolie (uitlek gewicht +/- 300 gram)
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 bos lenteui
- 1-2 rode pepers
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 800 ml groentebouillon
- 1 eetlepel milde currypasta (bv. Pataks)
- 1 theelepel kurkuma
- 4 salambladeren

Bereiden:
1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook in een beetje olie op laag vuur gedurende 5 minuten.
2. Maak ondertussen de courgette, paprika, rode peper en bosui schoon. Snijdt de courgette in plakken van ca. o,5 cm die je later weer in 4-en. snijdt. De paprika in stukjes snijden en bij de rode peper de zaadjes verwijderen en daarna fijnhakken. Bij de bosui het groen in grove stukken snijden en de ui gedeelte in kleine ringetjes. Zet de groente apart.
3. Voeg bij de ui en knoflook de kurkuma en currypasta toe en bad deze 1 minuut mee.
4. Giet de groentebouillon bij het mengsel en breng aan de kook. Als de bouillon kook de rijst en de salam bladeren toevoegen en goed roeren.
5. Laat de rijst op laag vuur 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Roer af en toe om te voorkomen dat de rijst aanbakt en om te controleren of de rijst niet te droog kookt.
6. Ondertussen de courgette, paprika met de rodepeper bakken in een wok zodat de groente beetgaar wordt. Op het laatst de lenteui kort meebakken. Gebakken groenten apart zetten.
7. Laat nu de tonijn uitlekken in een vergiet en maak de tonijn los met een vork.
8. Haal de rijst van het vuur wanneer deze gaar is en bijna helemaal drooggekookt, verwijder de salambladeren. Roer de gebakken groenten en de tonijn door de rijst.

Serveer de tonijnpilaf direct of eventueel als koude rijst salade !

Tips:
- Salambladeren zijn bij de toko of Aziatische supermarkt te koop. Zelf heb ik een diepvrieszakje vol met deze bladern gekocht en heb ze nu altijd in de vriezer liggen.
- Als je geen salambladeren hebt kan je ook laurierblaadjes gebruiken.
- Ook erg geschikt om voor een groter gezelschap te maken, een heerlijk gerecht wat ook nog eens niet te duur is. Voor 12 euro heb je een enorme pan pilaf voor 4-5 personen en daarbij heb je ook nog een hele pot currypasta die je nog voor vele andere gerechten kan gebruiken !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
/* zoekresultaten */